Määritin haasteellisiksi impulsseiksi ne, joissa huomaan toimivani impulssien mukaisesti ja äkkiä löydän itsesi vastaamassa impulssien kutsuun ilman kokemusta aidosta omasta harkitusta oman toiminnan määrittämisestä suhteessa impulsseihin ja niiden vaikutuksesta itseeni. Ja että tähän kutsuun vastaaminen ei välttämättä osoittaudu hyväksi asiaksi.
Aluksi lähdin havainnoimaan ja tarkastelemaan niitä yksittäisiä tilanteita, joissa toimin impulssien mukaisesti sen suuremmin asiaa miettimättä. Havainnoin ja kirjasin itselleni ylös asioita, kuten:
- mihin impulssi liittyi? (ajatuksia, tunteita, toimintaa)
- oliko joitain impulssin syntyä edistäviä tekijöitä?
- miten pitkään impulssi kesti?
- kuinka vahva impulssi oli asteikolla 0 – 10?
- mikä vahvisti impulssia?
- mikä heikensi impulssia?
- miten päädyin siihen, että toimin impulssin mukaisesti?
- oliko prosessissa jokin vaikka pieni hetki, jossa tiedostin tilanteen ja joka voisi olla paikka lisätä omaa hallintaa tilanteeseen ennakkosuunnitelman mukaisesti? Jos kyllä, niin mikä hetki?
- kun toimin impulssin mukaisesti, niin mitä siitä seurasi? (ajatuksia, tunteita, toimintaa)
- mihin impulssi liittyi? (ajatuksia, tunteita, toimintaa)
- oliko joitain impulssin syntyä edistäviä tekijöitä?
- miten pitkään impulssi kesti?
- kuinka vahva impulssi oli asteikolla 0 – 10?
- mikä vahvisti impulssia?
- mikä heikensi impulssia?
- miten päädyin siihen, etten toiminut impulssin mukaisesti?
- kun en toiminut impulssin mukaisesti, niin mitä siitä seurasi? (ajatuksia, tunteita, toimintaa)
Ilmiön tarkastelu avasi ymmärrystäni itsestäni suhteessa impulsseihini ja niihin vastaamiseen. Tunnistin niihin liittyviä tekijöitä ja impulssien taustaa. Täytyy myöntää, että näitä tuli aika nopeastikin esille ja koin ne niitä tarkemmin tarkastellessani ihan loogisina ja ymmärrettävinä osana elämäni kokonaisuutta. Opin niistä jälleen uutta suhteessa itseeni sekä ympäröivään maailmaan.
Tämän jälkeen tein suunnitelman haasteelliseksi kokemieni impulssien saamiseksi hallittaviksi. Ajatuksenani oli siis päästä tilanteeseen, jossa koen kykeneväni hallitsemaan impulssien vaikutusta itseeni sen sijaan, että kokisin impulssien vievän minua "hallitsemattomasti". Kokemuksiini perustuen määritin asioita, jotka auttavat minua tässä. Omalla kohdallani näitä ovat esimerkiksi:
- Määritän itselleni pitkän ajan tavoitteen siitä, mitä elämältäni haluan ja mitkä ovat pääkoordinaattini.
- Valitsen muutaman asian ja tavoitteen, johon keskityn tietyn ajanjakson. Suunnittelen tähän myös arviointiajankohdan, jolloin mahdollisuus tarkastella suunnitelman tarkoituksenmukaisuutta sekä mahdollisia muutostarpeita.
- Teen itseni kanssa sopimuksen siitä, että en tee päätöksiä asioihin yhdessä hetkessä, vaan vasta sovitun ajan kuluttua.
- Pidän arjessa yllä perusrutiineja kuten tiettyinä päivinä sovitut treenit sekä säännöllinen, riittävä ja monipuolinen ravinto ja lepo.
- Harjoittelen keskittymistä päivittäin yhdellä tietoisuusharjoitteella.
- Pidän elämäni kokonaisuuden mahdollisimman stressittömänä. Poistan ne stressitekijät, jotka voin ja opettelen tulemaan toimeen niiden kanssa, joita en voi poistaa.
Määritin ja kirjasin myös toimintamalleja niihin akuuttitilanteisiin, joissa havaitsen haasteellisia impulsseja ja tavoitteenani on heikentää niiden vaikutusta itseeni. Omalla kohdallani näitä hallintakeinoja ovat esimerkiksi:
- Lähteminen tilanteesta fyysisesti kauemmaksi, esimerkiksi pois kaupasta tai sulkemalla netin tai sovelluksen jne.
- Aikalisän ottaminen.
- Asian peilaaminen toisen kanssa.
- Teen impulssin case-tarkastelun, joka tuossa edellä kuvattuna.
#keepitsimple
Kommentit
Lähetä kommentti