Siirry pääsisältöön

Rakkaat läheiset elämän helmiä
Isoäitini Laine syntyi vuonna 1910. Mummuni oli eläessään elämäni tärkeimpiä ihmisiä, ja vielä nytkin hänen jo mentyään ikiuneen voin muistella häntä lämmöllä. Mummuni oli elämänviisautta täynnä. Hän  toi turvallisuutta ja lämpöä elämääni ja myös lastenlastenlastensa elämään.
Mielestäni elämän rikkautta on se, että lähellä on ihmisiä, joille voi ainakin yrittää olla hyvä ja joilta saa myös itse hyvyyttä. Tämä on aito asia, jota ei voi rahalla ostaa. Rakkaat läheiset ovatkin mielestäni elämän helmiä. Rakas läheinen - sukulainen tai ystävä - on aidosti läsnä. Näin, kun itselle alkaa ikää kertyä, huomaan läheisyyden merkityksen ymmärtämisen vahvistuvan.

Aikamme täällä on rajallinen. On kummallista, miten yhtenä päivänä olemme yhdessä, ja hetken päästä tämä yhteinen matka on katkennut. Toinen on poissa. Ihmisen elämä on hauras, ja jatkuvuus ohuessa. Voin lohduttautua ajatuksella, että vielä joskus matka jatkuu yhdessä ikiunessa sitten, kun sen aika koittaa.

Aikanaan sain mummulta lahjaksi vihkosen, johon oli kerätty hänelle osoitettuja ystävien tervehdyksiä. Olen säilyttänyt tätä vihkosta tarkasti varjellen. Näiden tekstien lukeminen herättää aina itsessäni herkkyyttä miettiessäni, miten mummuni on ollut näitä kirjoitettaessa vielä nuori ja elämä edessä. Matka elämän varrella toi varmasti mukanaan monia iloja ja suruja. Ehkä juuri näistä syntyi mummuni lämpö ja kyky ymmärtää läheistä. Kiitos mummu kaikesta.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämä on hyvää ja kaunista

Istun Kalliossa pienessä yksiössäni kirjoituslipaston äärellä  kellon huidellessa jo puolta yötä. Mietin, miten elämä voikin olla hyvää. Olen ollut onnekas, sillä minulla on elämässäni paljon hyvää. Minulla on lapset ja lapsenlapsi sekä ihania ystäviä. Saan tehdä työtä, jonka koen omakseni, antoisaksi sekä tärkeäksi. Olen terve. Elämästäni löytyy monia nautintoa tuottavia juttuja. 

Kulunut vuosi on ollut monia käänteitä sisältävä. Olen tullut isoäidiksi, eronnut pitkään kestäneestä parisuhteesta sekä hankkinut ensimmäisen oman asuntoni. Asun nyt Kalliossa, johon en asuinpaikkana voisi olla tyytyväisempi. Tänne halusin ja tänne päädyin. Kotini on pieni ja täällä on kaikki mitä tarvitsen.

Olen valintojeni myötä ottanut hypyn tuntemattomaan voimatta olla varma lopputuloksesta. Matkalla olen saanut kannustusta ja tukea läheisiltäni sekä myös vierailta ihmisiltä. Vaikka olosuhteet ovatkin muuttuneet, minulle tärkeät ihmiset ovat edelleen aidosti elämässäni mukana. Siitä heille suuri kiitos.

M…

Harmaakiven pientilalla kaikki hyvin

Elämä Harmaakiven pientilalla sujuu lokoisasti. Eron jälkeen tämä on ensimmäinen kesäni, kun vietän täällä aikaa yksinäni. Kuitenkin - vaikka olen yksin, en ole yksinäinen. On oma taitonsa kyetä olemaan itsensä kanssa kaikessa rauhassa. Toki toivotan lämpimästi tervetulleeksi lapseni ja ystäväni tänne. Ja pidänhän minä tietty päivittäin yhteyttä muihin ihmisiin Suomessa ja ulkomailla hyödyntäen puhelinta ja nettiä.

Nautin olemisestani. Teen asioita, joista nautin. Tai sitten olen tekemättä mitään, jos se tuntuu sopivammalta.  Tänä kesänä olen viettänyt aikaa veden äärellä, elokuvia katsoen sekä musiikki kuunnellen enemmän kuin vuosikymmeniin.

En muistanutkaan, miten ihanaa on olla tuntikausia laiturilla kylpien auringon lämmössä sekä kelluskellen vedessä ja kuunnellen virtaavan veden ääntä. Myös monen tunnin saunomissessiot ovat lähteneet ihan uuteen nousukurssiin.

Kesämökki on siitä kiva paikka, että täällä ei ole pakko tehdä mitään. Voi mennä fiiliksen mukaan päivä kerrallaan. Jos h…

Kuuden kilsan treeni alkakoon

Juokseminen on ollut minulla tauolla liian pitkään. Malagan reissulla kävin muutaman kerran kokeilemassa hölkkää. Oli ihanaa jälleen huomata, että se vaan niin on mun juttu. Aamulenkillä voi kulkea omassa rauhassaan ihaillen auringonnousua. 


Palattuani Suomeen sovin ystäväni kanssa, että heinäkuussa teemme yhdessä kuuden kilometrin lenkin. Nyt on siis vähän reilun kuukauden verran aikaa treenata juoksua. Kokemuksesta tiedän, että aloitus voi olla raskasta. Viikon parin kuluttua homma alkaa jälleen toimia. Tänään eka lenkki. Ja joo, ei ihan kevyttä, mutta niin ihanaa. Täällä Helsingissä on hyviä reittejä, jotka ovat myös visuaalisesti viehättäviä. 

Ihanaa lauantaita 😁

t. Mari